Op vakantie in Europa en zorg nodig? Dit heb je aan je zorgverzekering (2024)

Op vakantie in Europa en zorg nodig? Dit heb je aan je zorgverzekering (1)

Door: Columbus Travel

Friday, November 19, 2021

Ga je op reis? Neem je zorgpas mee

Op vakantie in Europa en zorg nodig? Dit heb je aan je zorgverzekering (2)

Heb je een reis of vakantie naar het buitenland op de planningstaan? Neem dan altijd je verzekeringsbewijs - dezogehetenEuropean Health Insurance Card (EHIC) -mee.Meestal staat alle informatie op de achterkant van jezorgpas en hoef je dus geen aparte kaart aan te vragen. Je kunt deEHIC zien als een garantstelling van je verzekeraar, zodatbuitenlandse zorgverleners weten dat de rekening betaald wordt. Letop: de EHIC is persoonsgebonden en moet je dus voor ieder gezinslidapart meenemen.

Goed om te weten: het is niet verplicht om je verzekeringsbewijsmee te nemen, maar wel heel handig. Met de kaart heb je namelijkhet recht op noodzakelijke zorg in het buitenland, zonder dat jehet risico loopt om de kosten zelf voor te moeten schieten. Hetbuitenlandse ziekenhuis stuurt dan de rekening direct door naar jezorgverzekeraar in Nederland.

Handig: je basisverzekering geldt ook in het buitenland

Heb je in het buitenland onverwacht medische hulp nodig? Dankrijg je vanuit de basisverzekering een vergoeding tot maximaal100% van het Nederlandse tarief. Het gaat dan om zorg die niet kanwachten tot je weer terug in Nederland bent, zoals:

  • Ambulancevervoer
  • Behandeling van een arts
  • Spoedeisende hulp en/of verpleging in een ziekenhuis
  • Medisch noodzakelijke operatie
  • Ziekenhuisopname

Je betaalt wél altijd eerst je eigen risico, omdat het gaat omzorg uit de basisverzekering. Net als in 2021 is heteigen risico voor 2022 minimaal €385,- enmaximaal €885,-, als je het bedrag vrijwillig hebtverhoogd.

Zijn de tarieven voor de zorg in het buitenland hoger dan inNederland? Dan betaal je het verschil zelf. Dat is een belangrijkdetail om in je achterhoofd te houden als je naar landen alsZwitserlandof Noorwegengaat, want daar zijn de zorgtarieven hoog. Maar ook de kosten vaneen behandeling in een privékliniek in Spanje ofGriekenlandkunnen flink oplopen.

Aanvullende zorgverzekering of niet?

Je kunt je ook aanvullend verzekeren voor medische kostenin het buitenland. Maak je kosten die buiten je basisverzekeringvallen? Dan krijg je die ook vergoed vanuit je zorgverzekering. Jeaanvullende verzekering kun je enkel regelentussen halfnovember en eind december, omdat het alleen dan mogelijk is omjezorgverzekering te vergelijkenen aan te passen.Heb je geen aanvullende verzekering, maar wil je toch gedekt zijn?Dan kan dat via een extra dekking binnen je reisverzekering. Kom jeer pas vlak voor vertrek achter dat je vergeten bent de extradekking aan te zetten? Maak je dan geen zorgen: zelfs op de dag vanvertrek kun je de dekking van medische kosten nog toevoegen aan jereisverzekering.

Tip: check of je de dekking niet op zowel je reis-als je zorgverzekering aan hebt staan. Dat is namelijk niet nodig,terwijl je dan wel dubbel premie betaalt. Dat is zonde van jegeld.

Hoe zit het bij gevaarlijke sporten?

Op vakantie in Europa en zorg nodig? Dit heb je aan je zorgverzekering (3)

Ben je van plan om gevaarlijke sporten te doen en wil je je hiergoed voor verzekeren? Dan kan het slim zijn om je reisverzekeringaan te passen. Gevaarlijke sporten worden namelijk niet standaardgedekt. Zonder de aparte dekking ‘gevaarlijke sporten’ worden dekosten boven het Nederlandse tarief niet vergoed. Denk bijgevaarlijke sporten aan:

  • Raften
  • Diepzeeduiken
  • Parachutespringen
  • Bergbeklimmen
  • Kiten
  • Wildwatervaren
  • Zweefvliegen
  • Paragliden
  • In grotten afdalen

Twijfel je of je verzekeraar jouw sport als gevaarlijkbeschouwt? Neem dan voor de zekerheid voor je reis contact op metje verzekeraar.

Zorg nodig in het buitenland? Dit moet je doen:

Heb je zorg nodig? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jezorgverzekeraar. Het telefoonnummer vind je op je zorgpas. Heb jedie niet bij de hand? Zoek het nummer dan op via de website of appvan je verzekeraar. Wat in elk geval handig is: sla het alarmnummervan je verzekeraar op in je telefoon, of schrijf het desnoods opeen briefje. Zo kun je in geval van spoed snel schakelen en hoef jeniet lang te zoeken naar het nummer. De alarmcentrale van je verzekeraar helptbijvoorbeeld bij het vinden van goede zorg, hulp en advies, óók alser geen sprake is van nood.

Heb je een reis- én zorgverzekering? Dan kun je de alarmcentralevan beide verzekeringen bellen. De centrale die je als eerst belt,regelt alle hulp en afhandeling van de kosten. Je verzekeraarsregelen onderling wie welke kosten betaalt. Jij hebt dus maar éénaanspreekpunt. Het is handig om altijd de rekeningen en anderepapieren van je behandelingen te bewaren. Dan kun je die altijd nogdoorsturen naar je verzekeraar als dat nodig is.

Ditis delijstvan zaken die je goed kunt gebruiken als jezorg nodig hebt in het buitenland:

  • Je zorgpas met EHIC
  • Het alarmnummer van je verzekeraar
  • Persoonlijke gegevens
  • Het algemene alarmnummer van je vakantieland
  • Contactgegevens van personen die je kunt inlichten

Volg Columbus Travel opFacebooken/ofInstagramenmeld je aan vooronzewekelijksenieuwsbrief.

Op vakantie in Europa en zorg nodig? Dit heb je aan je zorgverzekering (4)

Door: Columbus Travel

Friday, November 19, 2021

Delen :

Lees ook

Columbus onderzoekt Een medisch noodgeval in het vliegtuig: dit is hoe je moet handelen
Columbus onderzoekt Nooit meer verbranden: zo kies je zonnebrandcrème en smeer je wél goed
Columbus onderzoekt Het grote vaccinatie-overzicht: alles over de ziektes, vaccinaties en bescherming op reis
Columbus onderzoekt Gezond op reis: dit wil je weten over je verzekeringen (+ tips voor de top 10 bestemmingen)
Columbus onderzoekt Vies van vliegen? Dit zijn de 4 smerigste plekken in het vliegtuig
Op vakantie in Europa en zorg nodig? Dit heb je aan je zorgverzekering (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5831

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.